Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

2. DE RONDE

Carrousel Sociaal Domein

donderdag 12 oktober 2023

19:30 - 22:15
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
M Grotens
Toelichting

U bent van harte welkom bij het Carrousel Sociaal Domein met de volgende onderwerpen:
19.30-20.45 uur - Gezond en Actief Leven Akkoord
21.00-22.15 uur - Jeugd(beleid)

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    GALA
    Het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) is een akkoord tussen Rijk, zorgverzekeraar, gemeenten en GGD. In het akkoord is afgesproken hoe preventief gezondheidsbeleid kan worden versterkt en duurzaam kan worden geborgd. Het GALA verbindt de afspraken met het sociaal domein die gemaakt zijn in het Integraal Zorgakkoord (IZA) , programma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO) en het preventie statement van Zorgverzekeraars Nederland en VNG. Het GALA bevat niet vrijblijvende afspraken voor gemeenten. Voor de uitvoering van de afspraken uit het GALA worden diverse subsidies beschikbaar gesteld aan gemeenten. Het gaat om financiƫle bijdragen voor bijvoorbeeld combinatiefunctionarissen, sportakkoord, valpreventie, kansrijke start en welzijn op recept. Voorwaarde is dat we een integraal plan ontwikkelen en dit uiterlijk op 1 oktober 2023 aanleveren bij VWS. Het plan moet bijdragen aan de gestelde doelstellingen en resultaten. Tijdens de raadscarrousel nemen we de raadsleden mee in dit plan van aanpak.

  2. 2

    Jeugd(beleid)
    De kosten voor jeugdhulp stijgen elk jaar. Dit is niet alleen in Meppel het geval, maar in heel Nederland. De oorzaak van de stijgende kosten liggen volgens experts vooral in de samenleving. Die wordt steeds complexer terwijl de prestatiedruk en geluksdruk steeds verder toenemen en jeugdigen steeds meer crises hebben om zich zorgen over te maken (klimaatcrisis, woningcrisis). Daarnaast is voor ouders en jeugdigen minder duidelijk welke problemen onderdeel van het gewone leven zijn en voor welke problemen specialistische hulp nodig is. Met andere woorden: de oplossing ligt in het verbeteren van de omgeving waarin onze kinderen en jongeren opgroeien.
    Dit vraagt om een verschuiving naar het voorliggend veld: normaliseren, de eigen verantwoordelijkheid en kracht van gezinnen aanspreken, goede en thuisnabije basisvoorzieningen realiseren, sterke preventie bieden en een laagdrempelig eerstelijns hulpaanbod hebben. Daarnaast zijn er andere knoppen waaraan we kunnen draaien, zoals het bekostigingsmodel voor jeugdhulp. De oorzaak ligt echter in de samenleving en dat vraagt om een andere benadering. Tijdens de raadscarrousel nemen we u mee in de omslag die we moeten maken als het om onze jeugd gaat. Hiermee krijgen gemeenteraadsleden alvast inzicht in de grote lijn van de aanstaande Jeugdnota (raadsvergadering van oktober).