- Locatie
Raadzaal
- Toelichting
-
Concept
De voorzitter nodigt u uit voor de raadscommissievergadering op donderdag 10 april 2025 om 19.30 uur. De vergadering is live te volgen in de raadzaal vanaf de publieke tribune en via www.gemeenteraadmeppel.nl.
Voorafgaand aan de raadscommissie vindt er een informatieplein plaats in de centrale hal van 19:00 tot 19:30 uur. Commissieleden en geïnteresseerden kunnen hier vragen stellen over de agendapunten van deze raadscommissie.
Agendapunten
-
1Opening
-
2Mededelingen
-
3Vaststelling agenda
-
4
Bijlagen
-
5
Toelichting: Commissieleden kunnen tijdens dit agendapunt vragen stellen over de stand van zaken betreffende art. 32 vragen, memo's, moties en amendementen. Deze statusvragen zijn informatief van aard en daarmee niet bedoeld ter discussie. De leden worden verzocht 24 uur van tevoren deze vragen aan te melden voor een goede terugkoppeling.
-
6
Toelichting: U kunt uw mening geven over een onderwerp in de raadscommissie. Bij de vergadering van de raadscommissie kunt u ook gebruik maken van het spreekrecht over onderwerpen die niet op de agenda staan. Als u gebruik wilt maken van het inspreekrecht dan dient u zich voorafgaand aan de vergadering aan te melden bij de raadsgriffie. U moet zich uiterlijk voor 12:00 uur op de dag van de vergadering melden. Dit kan via de e-mail griffie@meppel.nl of telefonisch via 14 0522.
-
7Bespreekstukken
-
8Hamerstukken
-
9Sluiting
-
10
Toelichting:
De rekenkamer Meppel voert voor de raad onafhankelijk onderzoek uit naar het beleid van de gemeente en het werk van het Meppeler gemeentebestuur. Hierin ondersteunt de rekenkamer de gemeenteraad bij zijn controlerende rol.
Ipsos I&O heeft in opdracht van de Rekenkamers Meppel en Staphorst onderzoek gedaan naar het armoede- en minimabeleid in de gemeenten Meppel en Staphorst. Er is onderzoek gedaan naar de effectiviteit en doelmatigheid van het armoedebeleid, verbetermogelijkheden en wat gemeenten van elkaar kunnen leren op dit gebied.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- Het college te verzoeken om inwoners die gebruik maken van minimaregelingen actief te vragen naar hun ervaringen met de nieuw vorm te geven website en op basis van de ervaringen waar nodig aanpassingen aan de website te doen.
- Het college te verzoeken bij de evaluatie van het uitvoeringsplan Armoede en Schulden in 2026 rekening te houden met de aanbevelingen uit het rekenkamerrapport ten aanzien van sturing en monitoring van resultaten van de activiteiten uit het uitvoeringsplan en de evaluatie met de raad te delen.
-
11
Toelichting college:
Met onze informerende raadsmemo van 30 oktober 2024 hebben wij u geïnformeerd over de aanstaande actualisering van de Algemene Plaatselijke Verordening Meppel (hierna: APV) en de daarbij door ons te volgen aanpak. Het actualiseringstraject is met als vertrekpunt de model-APV van de VNG uitgevoerd. Intern is met de verschillende teams afstemming gezocht om te komen tot een APV die voorziet in de lokale behoeften van Meppel. Ook zijn signalen vanuit de maatschappij of vanuit partners, zoals de politie, betrokken. Hiermee beschikt de gemeente over actuele, lokale regelgeving en een belangrijk instrument om ongewenst gedrag tegen te gaan en de leefbaarheid in de openbare ruimte, openbare orde en veiligheid in de gemeente Meppel te kunnen waarborgen.Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gemeente Meppel vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van de Algemene Plaatselijke Verordening Meppel, vastgesteld 15 december 2011 en laatst gewijzigd 1 januari 2022;
- De Drank- en Horecaverordening gemeente Meppel 2014, vastgesteld 19 december 2013 en laatst gewijzigd 22 januari 2015 in te trekken.
-
12
Toelichting college:
De ‘Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Meppel’ is op 1 januari 2024 in het licht van de inwerkingtreding van de Omgevingswet prematuur ingetrokken, echter zijn de bepalingen van deze verordening nog aan de orde. De verordening regelt de aanwijzing van een adviseur en de wijze waarop deze tot een advies komt voor wat betreft aanvragen voor tegemoetkoming in planschade die onder het oude recht vallen. Het gaat daarbij om verzoeken om planschade bij besluiten die vallen onder het recht van vóór de inwerkintreding van de Omgevingswet. Onder het overgangsrecht is het oude recht van toepassing op een aanvraag om schadevergoeding dat wordt ingediend binnen vijf jaar na - 1 januari 2024 - inwerkintreding van de Omgevingswet. Om deze reden wordt de raad voorgesteld om de ‘Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Meppel’ opnieuw vast te stellen.Bijlagen
Voorgesteld besluit
De ‘Procedureverordening voor advisering tegemoetkoming in planschade gemeente Meppel’ vast te stellen.
-
13
Toelichting college:
De omgevingsvisie is een kaderstellende visie voor de toekomst van de fysieke leefomgeving in de gemeente Meppel. De visie geeft de ambities weer voor de gemeente Meppel tot 2040. De visie vormt de kapstok en het richtsnoer voor ontwikkelingen, beleidsuitwerking en uitvoering van maatregelen in de gehele fysieke leefomgeving. Hoewel de omgevingsvisie vooral over de fysieke leefomgeving – de ruimte – gaat, gaat de visie ook over onze samenleving en onze economie.
De omgevingsvisie is een visie op hoofdlijnen en is daardoor een startpunt. De doelen in de omgevingsvisie vormen de basis voor het opstellen van omgevingsprogramma’s en het werken aan de fysieke leefomgeving. Het omgevingsplan biedt vervolgens de mogelijkheid om de omgevingsvisie en omgevingsprogramma’s in juridisch bindende regels te vatten. De nieuwe beleidscyclus onder de Omgevingswet maken we rond door te monitoren en evalueren. Dat kan leiden tot aanpassing van de maatregelen of extra inzet in de fysieke leefomgeving om de doelen uit de omgevingsvisie te behalen.
Ten opzichte van de ontwerp omgevingsvisie zijn enkele wijzigingen aangebracht naar aanleiding van ingediende zienswijzen en een advies van de commissie voor de milieueffectrapportage. De precieze wijzigingen zijn opgenomen in de reactienota zienswijzen.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. het toetsingsadvies van de commissie voor de milieueffectrapportage (bijlage 1) voor kennisgeving aan te nemen;
2. De Reactienota zienswijzen omgevingsvisie (bijlage 2) vast te stellen;
3. De omgevingsvisie gemeente Meppel (bijlage 3) gewijzigd vast te stellen;
4. Het PlanMER ‘omgevingseffectrapportage omgevingsvisie Meppel’ (bijlage 4) vast te stellen;
5. De navolgende beleidsstukken in te trekken:
a. Duurzaam energieplan, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 26 april 2012;
b. Woonvisie 2016-2020, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 31 maart 2016;
c. Toeristisch Recreatief Ontwikkelingsplan 2.0 2013-2018, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 31 oktober 2013;
d. Structuurvisie Meppel 2030 – Duurzaam verbinden, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 7 november 2013;
e. Archeologische beleidskaart 2010, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in 27 mei 2013;
f. Binnenstadsplan, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in 26 april 2018;
g. Ruimtelijke Visie Nijeveen, dorp in evenwicht, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in 9 februari 2006;
h. Kromme Elleboog Meppel, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in 15 december 2011;
i. Visie omgeving Slotplantsoen, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in 5 juni 2003;
j. Vledderhof Meppel, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in 10 november 2009;
k. Ruimtelijke visie Werkhorst Oost, zoals vastgesteld door de gemeenteraad in 3 oktober 2002;
l. Binnenstadvisie, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 8 januari 2009;
m. Ontwikkelvisie stadsrandzone Meppel-Reestdal 2007, zoals vastgesteld door de gemeenteraad op 24 april 2007;
6. Het monitoringsplan (bijlage 5) vast te stellen;
7. Het college opdracht te geven om de monitoring van de omgevingsvisie nader uit te werken op basis van het monitoringsplan;
8. Werkafspraken tussen college en gemeenteraad over omgevingsprogramma’s vast te stellen (bijlage 6). -
14
Toelichting college:
Het college stelt de raad voor om het wijzigingsbesluit voor het wijzigen van het Omgevingsplan voor de deelgebieden Binnenstad & Centrumschil en Noordpoort vast te stellen. Ook heeft het college de raad voorgesteld om de reactienota zienswijzen vast te stellen. Daarnaast stelt het college voor om de oude beleidsregel voor Noordpoort in te trekken en een nieuwe beleidsregel voor het uiterlijk van bouwwerken vast te stellen.
Daarnaast heeft het college diverse beleidsregels vastgesteld ten behoeve van de ontwikkeling van Noordpoort. En heeft het college diverse besluiten hogere waarden genomen ten behoeve van de ontwikkeling van Noordpoort.
Het omgevingsplan is te raadplegen via pre.omgevingswet.overheid.nl/regels-op-de-kaart. Na uw besluit wordt het omgevingsplan gepubliceerd op de officiële manier (zie communicatieparagraaf in dit voorstel).
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- De reactienota zienswijzen wijzigingsbesluit omgevingsplan gemeente Meppel deelgebieden Binnenstad-Centrumschil en Noordpoort vast te stellen;
- Het omgevingsplan gemeente Meppel te wijzigen conform het in bijlage 1 opgenomen wijzigingsbesluit;
- De regels uit de navolgende bestemmingsplannen voor zover die onderdeel zijn van het tijdelijk deel omgevingsplan gemeente Meppel, op de locaties waarvoor het in beslisregel 2 bedoelde wijzigingsbesluit geldt, te laten vervallen:
• Meppel – Binnenstad met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.BinnenstadBPC1; Meppel – Centrumschil met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.Centrumschil-BPC1 & NL.IMRO.0119 en CentrumschilBPC2;
• Marten Ottenlaan 21 met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.MartenOttenlaan-BPC1;
• Kinkhorststraat met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.KinkhorststraatBPC1;
• Meppel - Grote Oever met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.GroteOeverBPC1;
• Meppel - Kromme Elleboog met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.KrommeElleboog-BPC1;
• Meppel - Binnenstad, partiële herziening Staat van Bedrijfsactiviteiten met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.SvBBinnenstad-BPC1;
• Meppel - Verplaatsing Lidl met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.VerpSuperVledder-BPC1;
• Meppel - Paraplubestemmingsplan Parkeren met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.Parkeren2018-BPC1;
• Meppel - Het Vledder 2018 met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.Vledder2018-BPC1;
• Meppel - Transformatiegebied Noord-poort met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.TFGNoordpoort-BPC1;
• Meppel - Paraplubestemmingsplan geluidszone scheepswerf met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.GeluidzoneWerf2019-BPC1;
• Meppel - Centrumschil, herziening Zuideinde 76 met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.Zuideinde76-BPC1;
• Meppel - Zuideinde 31 en Catharinastraat 28 met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.Zuid31Cath28-BPC1;
• Meppel - Zuideinde 28 met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.BPZuideinde282019-BPC1;
• Meppel - MULO locatie met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.mulolocatieBPC1;
• Meppel - Binnenstad, herziening Kruisstraat 6 e.o. met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.kruisstraat6eo-BPC1;
• Meppel - Com. De Vos van Steenwijk-laan 10 met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.VosvanSteenwijk-BPC1;
• Meppel Centrumschil, herziening Eendrachtstraat 28 met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.eendrachtstraat28-BPC1;
• Paraplubestemmingsplan woningsplitsing en woningomzetting met IMRO identificatie: NL.IMRO.0119.Wonen2022-BPC1; - De beleidsregel ‘Uiterlijk en plaatsing bouwwerken Noordpoort’ ongewijzigd vast te stellen;
- De beleidsregel ‘Kwalitatief beoordelingskader Transformatiegebied Noordpoort’ (vastgesteld op 18 juni 2020) in te trekken.