Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

3. RAADScie. ALGEMEEN

donderdag 11 april 2024

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
M Grotens
Toelichting

De voorzitter nodigt u uit voor de raadscommissievergadering op donderdag 11 april 2024. De vergadering is live te volgen in de raadzaal op de publieke tribune en via


www.gemeenteraadmeppel.nl.


Voorafgaand aan de raadscommissie vindt er een informatieplein plaats in de centrale hal van 19:00 tot 19:30 uur. Commissieleden en geïnteresseerden kunnen hier vragen stellen over de agendapunten van deze raadscommissie.

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststelling agenda
  3. 3

  4. 4

    Toelichting: Commissieleden kunnen tijdens dit agendapunt vragen stellen over de stand van zaken betreffende art. 32 vragen, memo's, moties en amendementen. Deze statusvragen zijn informatief van aard en daarmee niet bedoeld ter discussie. De leden worden verzocht 24 uur van tevoren deze vragen aan te melden voor een goede terugkoppeling.

  5. 5

    Toelichting: U kunt uw mening geven over een onderwerp in de raadscommissie. Bij de vergadering van de raadscommissie kunt u ook gebruik maken van het spreekrecht over onderwerpen die niet op de agenda staan. Als u gebruik wilt maken van het inspreekrecht dan dient u zich voorafgaand aan de vergadering aan te melden bij de raadsgriffie. U moet zich uiterlijk voor 12:00 uur op de dag van de vergadering melden. Dit kan via de e-mail griffie@meppel.nl of telefonisch via 14 0522.

  6. 6
    Bespreekstukken
  7. 6.1

    De rekenkamer Meppel voert voor de raad onafhankelijk onderzoek uit naar het beleid van de gemeente en het werk van het Meppeler gemeentebestuur. Hierin ondersteunt de rekenkamer de gemeenteraad bij zijn controlerende rol.


    De rekenkamer Meppel heeft in 2023 onderzoek gedaan naar de doelstelling van de gemeente Meppel om in 2040 CO2-neutraal te zijn. Met dit onderzoek wil de rekenkamer de gemeenteraad inzicht geven in de succesfactoren en eventuele belemmeringen bij de aanpak van het energiebeleid. Daarbij is specifiek aandacht voor de vragen wat Meppel kan leren van ervaringen elders en hoe de gemeente succesvol kan zijn om de eigen duurzaamheidsdoelstelling te halen. De nadruk van het onderzoek ligt daarbij op het aanreiken van lessen en adviezen om de aanpak in de nabije toekomst te kunnen versterken. Voor dit onderzoek stond de volgende hoofdvraag centraal: ‘Hoe succesvol is het klimaat- en energiebeleid om de ambitie om in 2040 CO2-neutraal te zijn te kunnen realiseren?’

    Voorgesteld besluit

    1. Het rekenkameronderzoek ‘Meppel CO2-neutraal’ voor kennisgeving aan te nemen;
    2. De conclusies van het rekenkameronderzoek ‘Meppel CO2- neutraal’ en de volgende aanbevelingen te onderschrijven:

    1. Bepaal een gezamenlijke route: het ‘waartoe’ van de monitoring;
    2. Start met de monitoring;
    3. Bepaal relevante indicatoren om de voortgang te monitoren;
    4. Maak binnen een tijdelijke raadswerkgroep energietransitie/ duurzaamheid afspraken over monitoring en informatievoorziening;
    5. Kies als gemeente een actieve rol om netcongestie op te lossen en nodig anderen uit om dat ook te doen;
    6. Blijf inzetten op het betrekken van inwoners en ondernemers;

    3. In samenwerking met het college uitvoering te geven aan de aanbevelingen 1 tot en met 4 om tot een gezamenlijke route en monitoring van de ambitie Meppel CO2-neutraal in 2040 te komen;
    4. Het college te verzoeken de aanbevelingen 5 en 6 op te pakken, voor zover dit nog niet het geval is, en de raad te informeren over de huidige inzet hierop.

  8. 6.2

    Toelichting college:
    De begroting en de jaarstukken zijn belangrijk voor de kaderstellende en controlerende rol van de raad. De raad stelt met de begroting de hoofdlijnen van het beleid vast en stelt hiervoor ook de middelen beschikbaar. In de jaarstukken wordt vervolgens verantwoording afgelegd over de realisatie van de vastgestelde doelstellingen en middelen. 


    De beleidsbegroting van een gemeente is ingedeeld in programma's en paragrafen. De huidige programma-indeling is al lange tijd in gebruik. Door allerlei ontwikkelingen is de programma-indeling op onderdelen gedateerd, versnipperd en onevenwichtig geworden. Daardoor bestaat al geruime tijd de wens om de programma-indeling te vernieuwen. Als onderdeel van het project verbeteragenda planning & control wordt deze vernieuwing nu voorgesteld. De doelstelling is om met ingang van begroting 2025-2028 de nieuwe indeling toe te passen. De bestuursrapportage en de jaarstukken volgen deze indeling. 


    Met de voorgestelde vernieuwing van de begroting worden de beleidsdoelstellingen en middelen toegankelijker en logischer samengebracht. Dit geeft de raad meer inzicht en versterkt zo haar kaderstellende en controlerende rol.

    Voorgesteld besluit

    1. De nieuwe programma-indeling van de begroting vast te stellen, zoals uitgewerkt in Bijlage II van Notitie vernieuwing indeling begroting (1883635).
    2. De paragrafen vast te stellen, zoals uitgewerkt in Bijlage III van Notitie vernieuwing indeling begroting (1883635).
    3. De nieuwe programma-indeling en de paragrafen met ingang van begroting 2025-2028 toe te passen.

  9. 6.3

    Toelichting college:
    Het college vraagt de raad een voorbereidingskrediet van € 400.000 beschikbaar te stellen voor het Transformatiegebied Noordpoort. 


    Meppel heeft een forse woningbouwopgave, waarbij het project Transformatiegebied Noordpoort wordt gezien als gebied om een deel van de opgave, een kleine 1000 woningen te realiseren. Voor het Transformatiebied Noordpoort is een Crisis- en herstelwet (Chw) bestemmingsplan vastgesteld. Om meer ruimte te geven aan woningbouw is een nieuw ruimtelijk plan nodig, vanaf 1 januari is dat een wijziging van het omgevingsplan gemeente Meppel. Op 21 december 2023 heeft de gemeenteraad de uitgangspunten voor dit nieuwe plan (omgevingsplan) Transformatiegebied Noordpoort vastgesteld. Het voorbereidingskrediet is nodig voor planvorming voor locaties die niet onder de gemeentelijke grondposities vallen en geen onderdeel zijn van de investeringskredieten voor de Stadsentree.

    Voorgesteld besluit

    Een voorbereidingskrediet van € 400.000 beschikbaar te stellen voor de bredere planvorming in het Transformatiegebied Noordpoort.

  10. 7
    Hamerstukken
  11. 7.1

    Toelichting college:
    Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met het bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening Zegelhorstweg 4' ongewijzigd vast te stellen.
    Het gaat om een voormalig agrarisch perceel waarbij de agrarische activiteiten reeds zijn beëindigd. De agrarische bestemming wordt gewijzigd naar en woonbestemming en de voormalige toegestane nevenactiviteit (webshop) wordt planologisch geborgd als bedrijf-aan-huis. Tevens worden de voormalig agrarische opstallen gesloopt en hiervoor in de plaats wordt één woning gerealiseerd, conform de provinciale ‘Ruimte-voor-ruimte’-regeling.


    Daarnaast wordt voorgesteld geen exploitatieplan op te stellen, gezien het kostenverhaal anderszins is verzekerd.

    Voorgesteld besluit

    1. het bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening Zegelhorstweg 4'; met planidentificatie NL.IMR0.0119.Zegelhorstweg4-BPC1, ongewijzigd vast te stellen;
    2. voor dit project af te zien van het vaststellen van een exploitatieplan zoals bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening.

  12. 7.2

    Toelichting college:
    Iedere gemeente heeft de wettelijke verplichting om in een verordening vast te leggen hoe de inwoners worden betrokken bij de uitvoering van de Jeugdwet, de Wmo 2015 en de Participatiewet. Dit betekent dat een gemeente bij de ontwikkeling en uitvoering van het beleid op het sociaal domein de inwoners op een actieve manier moet betrekken. Dit hebben wij al jarenlang georganiseerd via de Adviesraad Sociaal Domein Meppel en hiermee voldoen wij aan onze wettelijke verplichting. Het is echter wel nodig om de bestaande verordening te actualiseren, de huidige verordening is van 2016. De nieuwe verordening wordt aan de raad ter vaststelling voorgelegd.

    Voorgesteld besluit

    1. De Verordening Adviesraad Sociaal Domein Meppel 2024 vast te stellen onder gelijktijdige intrekking van de Verordening Adviesraad Sociaal Domein Meppel 2016.

  13. 8
    Sluiting