3. RAADSCOMMISSIE ALGEMEEN
donderdag 23 mei 2024
- Locatie
Raadzaal
- Voorzitter
- R. van Leeuwen
- Toelichting
-
U kunt de hervatting van de raadscommissievergadering van donderdag 16 mei 2024 hier terugzien
- Agenda documenten
Uitzending
Agendapunten
-
6.2.2Hervatting vergadering
-
6.3
Insprekers:
- De heer M. Jongschaap heeft zich aangemeld als inspreker
- De heer L. Kreuze heeft zicht aangemeld als inspreker
Toelichting college:
Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met de reactienota zienswijzen en het bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening De Wetering 2' ongewijzigd vast te stellen. Met het nieuwe bestemmingsplan wordt het ruimtelijk kader geboden voor de realisatie van een camperplaats met ten hoogste 50 camperplaatsen en de daarbij behorende voorzieningen. Binnen de gemeente is een grote behoefte aan recreatieve verblijfsmogelijkheden. Een camperplaats op deze locatie is een goede aanvulling op het huidige recreatieve verblijfsaanbod in de gemeente Meppel.
Het plangebied is gelegen in het Buitengebied, ten zuidoosten van de wijk de Oosterboer en ligt aan de Wetering, nabij de provinciale weg N851. Het plangebied ligt aan zowel de Hoogeveense Vaart als de Omgelegde Hoogeveense Vaart.
Daarnaast wordt voorgesteld geen exploitatieplan op te stellen, gezien het kostenverhaal anderszins is verzekerd.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. De reactienota zienswijzen 'Meppel - Buitengebied, herziening De Wetering 2' vast te stellen;
2. het bestemmingsplan 'Meppel - Buitengebied, herziening De Wetering 2', met planidentificatie NL.IMR0.0119.dewetering2-BPC1, ongewijzigd vast te stellen;
3. voor dit project af te zien van het vaststellen van een exploitatieplan zoals bedoeld in artikel 6.12 van de Wet ruimtelijke ordening. -
6.4
Toelichting college:
De ambtelijke organisatie van de gemeente Meppel en de manier waarop zij werkt is veranderd. Ten eerste is de ambtelijke organisatie de laatste jaren flink gegroeid als gevolg van ambities en opgelegde taken van het rijk. Daarna kwam de coronacrisis die van de ambtelijke organisatie een andere manier van werken vroeg. Een werkwijze die flexibeler is, waarbij fysieke en digitale afspraken mogelijk zijn en waarbij privacy een vanzelfsprekendheid is. Gedurende en ook na de coronacrisis bleken veel inwoners een korter lontje te hebben gekregen; onze samenleving is verhard. Daardoor is de veiligheid van medewerkers steeds meer onder druk komen te staan tijdens de dienstverlening. Na de coronacrisis en de terugkeer van medewerkers naar kantoor bleken ook de problemen op gebied van akoestiek/privacy zich op te stapelen. Dit alles vraagt om aanpassing en herinrichting van het stadhuis en de werf. Na respectievelijk 20 jaar (stadhuis) en 30 jaar (werf) functioneren is dat logisch.
Bij de Begrotingsraad op 9 november 2023 heeft de gemeenteraad het amendement ‘Verbouwing stadhuis uit de begroting’ aangenomen. Daarin wordt gevraagd om een plan voor de herinrichting van stadhuis en werf inclusief investeringsvoorstel. Een plan dat zich focust op strikt het noodzakelijke te doen qua herinrichting en het borgen van de veiligheid, akoestiek en privacy voor medewerkers, college, gemeenteraad en bezoekers. Dit voorstel is de uitwerking van het genoemde amendement.
Bijlagen
Voorgesteld besluit
- In te stemmen met het herinrichtingsplan voor stadhuis & werf, zoals in dit voorstel beschreven, op basis van het door de raad aangenomen amendement nr. A5 d.d. 9 november 2023.
- De programmabegroting 2024 als volgt te wijzigen:
a) Het benodigde investeringskrediet van € 6,3 miljoen beschikbaar te stellen conform bijgevoegde begrotingswijziging 2024 en overeenkomstig te wijzigen in de begroting 2024.
b) De meerjarenbegroting 2025-2028 aan te passen door het opnemen van de kapitaallasten die voortkomen uit deze investering; - Met het college nadere afspraken te maken over het periodiek informeren van de raad over de voortgang van het project.
-
7Hamerstukken
-
7.1
Toelichting college:
De wet gemeenschappelijke regelingen (Wgr) is per 1 juli 2022 gewijzigd. Deze wijziging heeft als doel de democratische legitimatie van gemeenschappelijke regelingen en de kaderstellende en controlerende rol van gemeenteraden in relatie tot gemeenschappelijke regelingen te versterken. Alle gemeenschappelijke regelingen moeten worden aangepast om aan de nieuwe wet te voldoen. In maart 2023 zijn alle gemeenteraden in de gelegenheid gesteld om voor 1 september 2023 een zienswijze te geven over de ontwerptekst van de nieuwe gemeenschappelijke regeling publiek vervoer. Het ambtelijk overleg heeft toen besloten om alle raden in Zuidwest Drenthe te adviseren om geen zienswijze te geven.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. Het college toestemming te verlenen voor het aangaan van de gewijzigde gemeenschappelijke regeling Samenwerkingsorganisatie Publiek Vervoer Groningen Drenthe met ingang van 1 juli 2024, onder gelijktijdige intrekking van huidige regeling geldend vanaf 24 juli 2019.
-
7.2
Toelichting college:
Gemeenten en schoolbesturen in de regio Meppel werken samen om het nieuwkomersonderwijs vorm te geven. Inmiddels is iets minder dan de helft van de leerlingen die momenteel onderwijs in Meppel volgt, ook woonachtig in de gemeente. De overige kinderen zijn afkomstig uit omliggende gemeenten. De schoolbesturen van Promes en VOMEO hebben in de zomer van 2023 een visiedocument opgesteld voor het inrichten van een Taalschool voor de regio Meppel. Daarin wordt voorgesteld om alle onderwijs aan nieuwkomers in het primair en voortgezet onderwijs te concentreren op één locatie. Door meer volume te creëren kan een stabiele, sterke onderwijsorganisatie worden neergezet en ontstaat een breed expertisecentrum voor onderwijs aan anderstalige kinderen. Dit draagt bij aan de kwaliteit en continuïteit van het onderwijs, creëert het een aantrekkelijke werkplek voor de schaarse NT2-docenten (Nederlands als tweede taal-docenten), verbetert de doorstroom naar reguliere scholen en voorkomt segregatie.Bijlagen
Voorgesteld besluit
1. In te stemmen om per 1 augustus 2024 een regionale onderwijsvoorziening op te starten voor nieuwkomerskinderen van 6 – 19 jaar uit de gemeenten Meppel, Staphorst, Westerveld en De Wolden.
2. Onder voorbehoud van positieve besluitvorming deelnemende gemeenten een bedrag van € 245.000 beschikbaar te stellen ter dekking van de huisvestingslasten van de Taalschool voor een periode van 3 jaar.
3. De huurlasten te dekken uit de algemene bufferreserve onder voorbehoud van besluitvorming over de voorgenomen resultaatbestemming bij de jaarstukken 2023. -
7.3
Toelichting college:
Voor het perceel van Dorpsstraat 37 te Nijeveen is een aanvraag ingediend om extra woning mogelijk te maken achterop het perceel. Deze woning wordt dan gericht aan de Binnenveen. Het college heeft besloten een planschadeverhaalovereenkomst aan te gaan met initiatiefnemers van het plan. Daarnaast heeft het college besloten om de raad voor te stellen om voor dit plan een verklaring van bedenkingen (vvgb) af te geven. De vvgb van de gemeenteraad is nodig om de omgevingsvergunning te kunnen verlenen.Bijlagen
Voorgesteld besluit
Een verklaring van geen bedenkingen (vvgb) af te geven voor de omgevingsvergunning voor het plan aan de dorpsstraat 37.
-
8Sluiting