Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

1. RAADSVERGADERING

Reguliere raadsvergadering

donderdag 21 december 2023

19:30 - 23:00
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
R.T.A. Korteland
Toelichting

U kunt de vergadering hier terugzien

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    De heren E. Annen (Sterk Meppel) en G. Stam (ChristenUnie) en damens G. Geertsma (Sterk Meppel) en M. Grotens (VVD) zijn met kennisgeving afwezig.

    Besluit

    De voorzitter opent de vergadering om 19.30 uur, heet allen welkom bij de laatste raadsvergadering van 2023 en geeft aan dat de heren E. Annen (Sterk Meppel) en G. Stam (ChristenUnie) wegens vakantie afwezig zijn en de dames G. Geertsma (Sterk Meppel) en M. Grotens (VVD) door ziekte afwezig zijn. De heer F. Dohle (VVD) en portefeuillehouder Van Ulzen zijn verlaat en sluiten om 19.45 uur aan.


    De voorzitter meldt dat het raadssysteem niet goed functioneert en er daarom met handopsteken gestemd zal worden.

  2. 2

    Op woensdag 20 december hebben de heer Topma (SP) en mevrouw Booij (ChristenUnie) een verzoek tot het houden van een interpellatie over jongerenwerk ingediend. Conform het reglement van orde, artikel 30, wordt bij de vaststelling van de agenda van de raadsvergadering op 21 december 2023 het verzoek tot interpellatie in stemming gebracht. Als een meerderheid van de raad akkoord gaat met het verzoek, bepaalt de raad op welk tijdstip tijdens de vergadering de interpellatie zal worden gehouden. De interpellant, ofwel de indiener, heeft de ruimte voor twee termijnen. Sinds de wijziging van het Reglement van Orde eerder dit jaar geldt dit ook voor het college én de overige leden. Afwijken hiervan kan als de raad hen hiertoe verlof geeft.


    Het verzoek tot interpellatie en de vragen zijn toegevoegd als bijlage aan dit agendapunt.

    Besluit

    De heer Topma (SP) licht het interpellatieverzoek toe met betrekking tot het jongerenwerk in Meppel. De fractie van de PvdA onthoudt zich van stemming over dit verzoek wegens het voorkomen van belangenverstrengeling. Het interpellatieverzoek wordt met 12 stemmen voor (SteM, CDA, SP, CU en GL) en 4 stemmen tegen (VVD en D66) toegevoegd aan de agenda als eerste bespreekstuk.


    De heer Timmer (PvdA) wil een amendement indienen op agendapunt 6.1 ‘Bestemmingsplan Meppel – Randweg LTS’ waarmee dit voorstel van hamerstuk naar bespreekstuk zal gaan. Daarmee komt agendapunt 6.1 ter vervallen en starten de hamerstukken bij agendapunt 6.2.


    De heer Knorren (CDA) kondigt een motie vreemd aan met betrekking tot de kerkenvisie. De motie wordt behandeld na de bespreek- en hamerstukken.


    De heer Topma (SP) verzoekt agendapunt 2.1 ‘Het Meppeler Kerkengesprek’ in lijn met het advies van de agendacommissie en de raadscommissie van de agenda te halen. Dit voorstel wordt met 13 stemmen voor (VVD, CDA, CU, PvdA, SP, D66 en GL) en 5 stemmen tegen (SteM) van de agenda gehaald.


    De agenda wordt hiermee gewijzigd vastgesteld.

  3. 2.1

    Advies agendacommissie (28 november 2023) - Niet rijp voor besluitvorming. Het ter kennisgeving aannemen is geen besluit, maar een informerende handeling. Informatie wordt verstrekt waarbij niks vastgesteld wordt zoals een visie. Het advies is om dit voorstel in deze vorm niet te behandelen. Gelet op het feit dat de raadscommissie een adviserende rol heeft, kan zij vervolgens dit advies overnemen en kan de raad bij de raadsvergadering een opdracht aan het college geven. Voorstel daarbij kan zijn het onderzoek ter informatie aan te bieden aan de raad dan wel concrete besluiten voor te leggen waarover de raad kan besluiten.
    Advies is overgenomen door de raadscommissie op 7 december 2023.


    Toelichting college:
    Geloofsgebouwen zijn van betekenis voor de ruimtelijke en sociale structuur van onze gemeente. In Het Meppeler Kerkengesprek komen het ruimtelijke en het sociale samen door het gesprek dat gevoerd is en dat we graag voort willen zetten. De relatie met het op te stellen Omgevingsplan is daarvoor van belang; bij een goede afstemming tussen functies, activiteiten en regels vraagt Het Meppeler Kerkengesprek afwegingsruimte als het gaat om behoud van aanwezige waarden en ruimte geven aan nieuwe gebruiksmogelijkheden.

    Voorgesteld besluit

    1. Het Meppeler Kerkengesprek – Toekomstperspectief religieus erfgoed Meppel - ter kennisgeving aan te nemen; 
    2. Het Meppeler Kerkengesprek input te laten zijn voor het op te stellen Omgevingsplan.

    Besluit

    Dit voorstel is van de agenda gehaald in lijn met het advies van de agendacommissie en raadscommissie op 7 december 2023. Het voorstel is nog niet rijp voor besluitvorming.

  4. 3
    Benoemingen
  5. 3.1

    Op grond van de Verordening op de raadscommissies Gemeente Meppel 2023 kan de raad niet-raadsleden benoemen in de raadscommissies (duo-raadsleden). Elke raadsfractie mag ten hoogste twee niet-raadsleden voordragen die haar vertegenwoordigen in de raadscommissies. Door de PvdA-fractie wordt de heer J. Prick voorgedragen als duo-raadslid (commissielid). De fractie van de PvdA heeft op dit moment nog geen duo-raadsleden voorgedragen waardoor de heer Prick voorgedragen kan worden.

    Voorgesteld besluit

    De heer J. Prick te benoemen als duo-raadslid (commissielid).

    Besluit

    Nadat mevrouw De Vlieg verslag heeft gedaan van het onderzoek van de vaste commissie geloofsbrieven, wordt de heer J. Prick unaniem benoemd als duo-raadslid (commissielid). Hierna legt hij de belofte af.

  6. 4

    Toelichting: Raadsleden hebben de gelegenheid om tijdens het vragenhalfuur vragen te stellen aan het college van burgemeester en wethouders. Deze vragen moeten door raadsleden uiterlijk 24 uur voor aanvang van de vergadering aangemeld worden bij de voorzitter via de griffier. De griffier zorgt ervoor dat het college en de volledige raad op de hoogte worden gebracht van de vragen. De indiener van de vraag of vragen mag deze desgewenst kort toelichten. Na beantwoording van de vragen door het college van burgemeester en wethouders mogen de indiener en andere fracties aanvullende vragen stellen. Tijdens het vragenhalfuur vinden er geen interrupties (onderlinge onderbrekingen) plaats.

    Besluit

    Er zijn geen vragen ingediend voor het vragenhalfuur.

  7. 5

    Toelichting: Bespreekstukken zijn voorstellen waarover de raad een nader politiek debat wenst voordat er een besluit genomen wordt om voor of tegen het voorstel te stemmen. De raadscommissie heeft in zijn vergadering geadviseerd om nader te spreken over:

  8. 5.0

    Op 20 december is een verzoek om een interpellatiedebat te houden betreft Jongerenwerk conform artikel 30 van het Reglement van Orde ingediend door X. Topma (SP) en I. Booij (ChristenUnie)

  9. 5.0.1

    Stemuitslag

    voor 47%
    tegen 53%
    voor
    CDA-raadsleden (3), ChristenUnie-raadsleden (1), GroenLinks-raadsleden (1), PvdA-raadsleden (2), SP-raadsleden (2)
    tegen
    D66-raadsleden (2), SteM-raadsleden (5), VVD-raadsleden (3)

    Besluit

    De motie van treurnis wordt verworpen met 9 stemmen voor (CDA, CU, PvdA, SP en GL) en 10 stemmen tegen (SteM, VVD en D66).

  10. 5.1

    Toelichting college:
    In 2016 is Merk Meppel begonnen met het vormen van een basis binnen de gemeentegrenzen ten behoeve van de externe promotie van de gemeente Meppel. De interne basis staat en het is nu tijd om daadwerkelijk het doel van Merk Meppel uit te voeren: de externe promotie van Meppel. Om dit te kunnen bewerkstelligen heeft het college besloten om in 2023 en 2024 extra geld beschikbaar te stellen, zodat Merk Meppel de externe profilering van Meppel professioneel kan organiseren. Bij de begrotingsbehandeling voor 2023 heeft de portefeuillehouder de toezegging gedaan om voor de uitbetaling van dit budget eerst de raad te raadplegen en te informeren over de plannen. Dit is in februari 2023 gebeurd door middel van het toepassen van wensen en bedenkingen. De ambtelijke organisatie is in samenspraak met Merk Meppel met deze wensen en bedenkingen aan de slag gegaan. Bij een symposium, onder leiding van een onafhankelijke expert, is de raad in de gelegenheid gesteld om meer kennis te vergaren over het instrument citymarketing. Merk Meppel heeft naar aanleiding van een gesprek met de fractievoorzitters en het symposium input geleverd aan de gemeente om een visie op de promotie en profilering van Meppel te vormen.

    Stemuitslag

    voor 68%
    tegen 32%
    voor
    ChristenUnie-raadsleden (1), D66-raadsleden (2), PvdA-raadsleden (2), SteM-raadsleden (5), VVD-raadsleden (3)
    tegen
    CDA-raadsleden (3), GroenLinks-raadsleden (1), SP-raadsleden (2)

    Voorgesteld besluit

    De Visie op Promotie en Profilering van Meppel vast te stellen.

    Besluit

    Het amendement ‘Budget Citymarketing Meppel’ wordt aangenomen met 13 stemmen voor (SteM, VVD, CU, PvdA en D66) en 6 stemmen tegen (CDA, SP en GL).


    De raad besluit met 13 stemmen voor (SteM, VVD, CU, PvdA en D66) en 6 stemmen tegen (CDA, SP en GL) om:
    1. de Visie op Promotie en Profilering van Meppel vast te stellen;
    2. de programmabegroting te wijzigen door 167.000 euro beschikbaar te stellen in programma 10: economische zaken en grondzaken ten behoeve van Merk Meppel en dit incidenteel te dekken uit het begrotingssaldo 2024.


    De motie ‘Inzet voor de samenleving’ wordt verworpen met 6 stemmen voor (CDA, SP en GL) en 13 stemmen tegen (SteM, VVD, CU, PvdA en D66).

  11. 5.1.1

    Stemuitslag

    voor 68%
    tegen 32%
    voor
    ChristenUnie-raadsleden (1), D66-raadsleden (2), PvdA-raadsleden (2), SteM-raadsleden (5), VVD-raadsleden (3)
    tegen
    CDA-raadsleden (3), GroenLinks-raadsleden (1), SP-raadsleden (2)

    Besluit

    Het amendement ‘Budget Citymarketing Meppel’ wordt aangenomen met 13 stemmen voor (SteM, VVD, CU, PvdA en D66) en 6 stemmen tegen (CDA, SP en GL).

  12. 5.1.2

    Stemuitslag

    voor 32%
    tegen 68%
    voor
    CDA-raadsleden (3), GroenLinks-raadsleden (1), SP-raadsleden (2)
    tegen
    ChristenUnie-raadsleden (1), D66-raadsleden (2), PvdA-raadsleden (2), SteM-raadsleden (5), VVD-raadsleden (3)

    Besluit

    De motie ‘Inzet voor de samenleving’ wordt verworpen met 6 stemmen voor (CDA, SP en GL) en 13 stemmen tegen (SteM, VVD, CU, PvdA en D66).

  13. 5.2

    Toelichting college:
    Om het gewijzigde programma voor Noordpoort en de daadwerkelijke realisatie van de Stadsentree mogelijk te maken is aanpassing van de ruimtelijke kaders nodig. Daarom zal er een wijziging van het omgevingsplan gemeente Meppel worden opgesteld. Daarnaast wordt de beleidsregel ‘Kwalitatief beoordelingskader Transformatiegebied Noordpoort’ aangepast. Insteek is dat de huidige systematiek die is opgenomen in het Chw bestemmingsplan voor Noordpoort wordt gehandhaafd. We gaan geen gedetailleerd omgevingsplan maken, we leggen alleen vast wat echt moet. Daarnaast beschrijven en sturen we op de gewenste kwaliteit voor Noordpoort. De Nota van Uitgangspunten is in dit hierboven beschreven proces een eerste stap.

    Stemuitslag

    voor 89%
    tegen 11%
    voor
    CDA-raadsleden (3), ChristenUnie-raadsleden (1), D66-raadsleden (2), GroenLinks-raadsleden (1), PvdA-raadsleden (2), SteM-raadsleden (5), VVD-raadsleden (3)
    tegen
    SP-raadsleden (2)

    Voorgesteld besluit

    1. De “Nota van Uitgangspunten Transformatiegebied Noordpoort” voor de verdere ontwikkeling van Noordpoort vast te stellen.

    Besluit

    Het amendement ‘Geen eenzijdig Noordpoort’ wordt verworpen met 5 stemmen voor (SP, PvdA en GL) en 14 stemmen tegen (SteM, VVD, CDA, CU en D66).


    De heer Topma (SP) geeft een stemverklaring over het te nemen besluit.


    De raad besluit met 19 stemmen voor (SteM, VVD, CDA, CU, PvdA, D66 en GL) en 2 stemmen tegen (SP) om:

    1. De “Nota van Uitgangspunten Transformatiegebied Noordpoort” voor de verdere ontwikkeling van Noordpoort vast te stellen.
  14. 5.2.1

    Stemuitslag

    voor 26%
    tegen 74%
    voor
    GroenLinks-raadsleden (1), PvdA-raadsleden (2), SP-raadsleden (2)
    tegen
    CDA-raadsleden (3), ChristenUnie-raadsleden (1), D66-raadsleden (2), SteM-raadsleden (5), VVD-raadsleden (3)

    Besluit

    Het amendement ‘Geen eenzijdig Noordpoort’ wordt verworpen met 5 stemmen voor (SP, PvdA en GL) en 14 stemmen tegen (SteM, VVD, CDA, CU en D66).

  15. 5.3

    Het college stelt de gemeenteraad voor om de reactienota zienswijzen vast te stellen en het bestemmingsplan 'Meppel - Randweg LTS' gewijzigd vast te stellen. De precieze wijzigingen zijn opgenomen en verantwoord in de reactienota zienswijzen. Het college heeft ook een besluit hogere grenswaarden genomen ten behoeve van het bestemmingsplan.

    Stemuitslag

    voor 84%
    tegen 16%
    voor
    CDA-raadsleden (3), ChristenUnie-raadsleden (1), D66-raadsleden (2), SP-raadsleden (2), SteM-raadsleden (5), VVD-raadsleden (3)
    tegen
    GroenLinks-raadsleden (1), PvdA-raadsleden (2)

    Voorgesteld besluit

    1. In te stemmen met de reactienota zienswijzen bestemmingsplan 'Meppel – Randweg LTS';
    2. Het bestemmingsplan 'Meppel – Randweg LTS' met planidentificatie NL.IMRO.0119.RandwegLTS-BPC1 gewijzigd vast te stellen;
    3. In te stemmen met het gewijzigde beeldkwaliteitsplan "Locatie praktijklokalen Voormalige Technische School Meppel";
    4. In afwijking van artikel 6.12 lid 1 Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan vat te stellen omdat het verhaal van kosten anderszins verzekerd is.

    Besluit

    De heren Topma (SP), Wieringa (SteM), Dohle (VVD), De Vos (D66) en de dames Booij (CU) en Heijink (CDA) geven een stemverklaring over het amendement.
    Het amendement ‘Magneetvelden bij hoogspanningsstations’ wordt verworpen met 3 stemmen voor (PvdA en GL) en 16 stemmen tegen (SteM, VVD, CDA, CU, SP en D66)


    De heer Timmer (PvdA) en mevrouw De Vlieg (GL) geven een stemverklaring over het te nemen besluit.


    De raad besluit met 16 stemmen voor (SteM, VVD, CDA, CU, SP en D66) en 3 stemmen tegen (PvdA en GL) om: In afwijking van artikel 6.12 lid 1 Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan vat te stellen omdat het verhaal van kosten anderszins verzekerd is.

    1. In te stemmen met de reactienota zienswijzen bestemmingsplan 'Meppel – Randweg LTS';
    2. Het bestemmingsplan 'Meppel – Randweg LTS' met planidentificatie NL.IMRO.0119.RandwegLTS-BPC1 gewijzigd vast te stellen;
    3. In te stemmen met het gewijzigde beeldkwaliteitsplan "Locatie praktijklokalen Voormalige Technische School Meppel";
    4. In afwijking van artikel 6.12 lid 1 Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan vat te stellen omdat het verhaal van kosten anderszins verzekerd is.
  16. 5.3.1

    Stemuitslag

    voor 16%
    tegen 84%
    voor
    GroenLinks-raadsleden (1), PvdA-raadsleden (2)
    tegen
    CDA-raadsleden (3), ChristenUnie-raadsleden (1), D66-raadsleden (2), SP-raadsleden (2), SteM-raadsleden (5), VVD-raadsleden (3)

    Besluit

    De heren Topma (SP), Wieringa (SteM), Dohle (VVD), De Vos (D66) en de dames Booij (CU) en Heijink (CDA) geven een stemverklaring over het amendement.
    Het amendement ‘Magneetvelden bij hoogspanningsstations’ wordt verworpen met 3 stemmen voor (PvdA en GL) en 16 stemmen tegen (SteM, VVD, CDA, CU, SP en D66)

  17. 6

    Toelichting: Hamerstukken zijn voorstellen waarover de raad geen nader debat wenst en waarover een besluit genomen kan worden. Het staat fracties wel vrij om een korte stemverklaring te geven waarom zij voor of tegen het voorstel stemmen. De raadscommissie heeft in zijn vergadering geadviseerd om de volgende onderwerpen daarom als hamerstuk te behandelen:

  18. 6.2

    Toelichting college:
    De rol van de gemeente verandert. Inwoners en ondernemers kennen de gemeente als geen ander, en verlangen steeds meer zelf aan het roer te staan en betrokken te worden bij besluiten die genomen worden. Participatie wordt steeds belangrijker bij het maken en uitvoeren van goede, gedragen plannen. Derhalve staat participatie hoog op de agenda in Meppel; het zorgt ervoor dat de sociale cohesie toeneemt en dat we een inclusieve samenleving creëren waarin iedereen op zijn eigen manier mee kan doen. Daarbij is het van belang dat de overheid transparant is over de mogelijkheden vooraf en de gemaakte keuzes achteraf. 


    Met de "Notitie participatie Meppel" en "Leidraad participatie "Meedoen in Meppel", die samen ons participatiebeleid vormen, leggen we handvatten bij participatieprocessen voor. Hiermee hebben we een fundament gelegd waarop een stevig participatiebeleid gebouwd kan worden. We hebben grote ambities op het gebied van participatie, en deze ambities waarmaken vraagt zorgvuldigheid en daadkracht.

    Voorgesteld besluit

    1. De "Notitie participatie Meppel" en "Leidraad participatie "Meedoen in Meppel" vast te stellen en van toepassing te verklaren voor het uitvoeren van participatie in de gemeente Meppel.

    Besluit

    De raad besluit unaniem om:
    1. De "Notitie participatie Meppel" en "Leidraad participatie "Meedoen in Meppel" vast te stellen en van toepassing te verklaren voor het uitvoeren van participatie in de gemeente Meppel.

  19. 6.3

    Toelichting college:
    De gemeente houdt bij de uitgifte van onroerende zaken rekening met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, zoals het gelijkheidsbeginsel. Het Didam-arrest schrijft dit ook voor. De gemeente moet namelijk kenbaar maken op welke wijze zij uitvoering geeft aan het gelijkheidsbeginsel bij de uitgifte van onroerende zaken. Daarvoor zijn twee stukken opgesteld: een beleidskader en een uitgifteprotocol. 
    De beleidsuitgangspunten en richtinggevende principes zijn opgeschreven in het beleidskader. Het beleidskader vormt een aanvulling op de nota grondbeleid. Hiermee leggen we vast op welke wijze de uitgifte op hoofdlijnen plaatsvindt. De gemeenteraad krijgt het beleidskader ter vaststelling aangeboden. Daarnaast is een uitgifteprotocol opgesteld. Het uitgifteprotocol is een nadere uitwerking van het beleidskader en dient als intern handelingskader voor de uitvoering van het beleidskader. Het college stelt het uitgifteprotocol vast.

    Voorgesteld besluit

    Het beleidskader uitgifte onroerende zaken als addendum op Nota Grondbeleid vast te stellen.

    Besluit

    De raad besluit unaniem om:
    Het beleidskader uitgifte onroerende zaken als addendum op Nota Grondbeleid vast te stellen.

  20. 6.4

    Toelichting college:
    Sinds 2018 kent Meppel de Verordening Sociaal Domein gemeente Meppel waarin alle lokale sociale regelingen die de gemeenteraad moet vaststellen werden gebundeld in één verordening. Met de nieuwe verordening willen we de juridische kwaliteit, de mogelijkheid om de teksten tussentijds te goed aan te passen en de leesbaarheid te vergroten.

    Voorgesteld besluit

    I. de vernieuwde Verordening Sociaal Domein gemeente Meppel vast te stellen.
    II. de Verordening Sociaal Domein gemeente Meppel zoals laatstelijk gewijzigd op 30 maart 2023 in te trekken.

    Besluit

    De raad besluit unaniem om:
    I. de vernieuwde Verordening Sociaal Domein gemeente Meppel vast te stellen.
    II. de Verordening Sociaal Domein gemeente Meppel zoals laatstelijk gewijzigd op 30 maart 2023 in te trekken.

  21. 6.5

    Toelichting college:
    Het college besluit om de raad voor te stellen de ‘Verordening voorbehoud auteursrechtelijk beeldmerk en huisstijl gemeente Meppel’ vast te laten stellen. Met het voorstel tot vaststelling van de verordening wordt een auteursrechtelijk voorbehoud gemaakt inzake het recent, d.d. 5 oktober 2023, in gebruik genomen logo van de gemeente Meppel en de huisstijl. Op deze wijze maakt de raad een uitdrukkelijk voorbehoud als bedoeld in artikel 15b van de Auteurswet 1912 met betrekking tot het ontwerp van het geldend logo en de huisstijl van de gemeente Meppel, zoals opgenomen in de bijlage van de verordening. De reden van het voorbehoud is om oneigenlijk gebruik van het logo en/of de huisstijl door derden te beschermen. Op deze manier heeft de gemeente de mogelijkheid om zich te beroepen op het gemaakte voorbehoud als blijkt dat er sprake is van een inbreuk op het auteursrecht.

    Voorgesteld besluit

    Vast te stellen de Verordening voorbehoud auteursrechtelijk beeldmerk en huisstijl gemeente Meppel.

    Besluit

    De raad besluit unaniem om:
    Vast te stellen de Verordening voorbehoud auteursrechtelijk beeldmerk en huisstijl gemeente Meppel.

  22. 6.6

    Toelichting college:
    De Wet vergunningverlening, toezicht en handhaving (hierna: VTH) is nu nog opgenomen in de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (hierna: Wabo). De Wet VTH regelt de randvoorwaarden voor gemeenten en provincies voor een goede kwaliteit van uitvoering. Zo worden gemeenten verplicht een verordening 'kwaliteit VTH' te hebben. Deze verordening is op 1 december 2016 door de raad vastgesteld. Met het in werking treden van de Omgevingswet vervalt de Wabo als grondslag voor de verordening kwaliteit VTH omgevingsrecht. De voorliggende verordening uitvoering en handhaving (omgevingsrecht) heeft als grondslag de Omgevingswet en vervangt vanaf het moment van inwerkingtreding van die wet de verordening kwaliteit VTH omgevingsrecht. Aan de huidige uitvoeringstaken en -bevoegdheden wijzigt hiermee niets.

    Voorgesteld besluit

    De Verordening uitvoering en handhaving (omgevingsrecht) vast te stellen.

    Besluit

    De raad besluit unaniem om:
    De Verordening uitvoering en handhaving (omgevingsrecht) vast te stellen.

  23. 6.7

    Toelichting college:
    De Wet gemeenschappelijke regelingen is per 1 juli 2022 gewijzigd en deze wijziging vraagt ook om wijziging van de gemeenschappelijke regelingen. Samen met de Vereniging Drentse Gemeenten en de gemeenschappelijke regelingen heeft de Griffierskring Drenthe de implementatie van de wetswijziging opgepakt. De wensen van de raden/staten zijn geïnventariseerd en gebundeld en zo veel mogelijk verwerkt in de ontwerpregeling die nu voorligt.

    Voorgesteld besluit

    Geen zienswijze in te dienen op het concept besluit tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling RUD Drenthe.

    Besluit

    De raad besluit unaniem om:
    Geen zienswijze in te dienen op het concept besluit tot wijziging van de gemeenschappelijke regeling RUD Drenthe.

  24. 6.8

    In de eerste termijn geven enkele fracties hun mening over de motie vreemd waarin een opdracht geformuleerd is aan het college om tot een kerkenvisie te komen. Namens het college reageert portefeuillehouder De Vries op de motie.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-raadsleden (3), ChristenUnie-raadsleden (1), D66-raadsleden (2), GroenLinks-raadsleden (1), PvdA-raadsleden (2), SP-raadsleden (2), SteM-raadsleden (5), VVD-raadsleden (3)

    Besluit

    De motie ‘Van Kerkengesprek naar Kerkenvisie wordt unaniem aangenomen.

  25. 7

    Besluit

    De raad besluit unaniem om de besluitenlijst vast te stellen.

  26. 8

    Toelichting: Iedere week krijgt de gemeenteraad via belanghebbenden, organisaties of andere derden brieven of berichten binnen. Deze brieven en berichten komen als ingekomen stuk naar de gemeenteraad. De raad bepaalt vervolgens wat er met de ingekomen stukken moet gebeuren door middel van vier afhandelingscategorieën:

    1. Voor kennisgeving aannemen
    2. Overdragen aan het college van burgemeester en wethouders en in afschrift de raad informeren
    3. Overdragen aan het college van burgemeester en wethouders en hen verzoeken een antwoord voor te bereiden
    4. Overdragen aan de griffie en hen verzoeken een antwoord voor te bereiden

    Besluit

    De raad besluit unaniem om de afdoeningslijst vast te stellen.

  27. 8.b
    Categorie 2: Ter afdoening in handen stellen van het college en de raad informeren
  28. 8.c
    Categorie 3: Het college vragen om een conceptantwoord voor te bereiden
  29. 8.d
    Categorie 4: De griffie vragen om een conceptantwoord voor te bereiden
  30. 9

    1. Kennisgeving geheimhouding
    2. Raad
    3. College
    4. Verbonden partijen

    Besluit

    Er worden geen mededelingen gedaan.

  31. 10

    Besluit

    De voorzitter spreekt de heer Klunder (D66) toe na het besluit ontslag te nemen als raadslid van de gemeente Meppel en gaat daarbij in op wat hij voor de Meppelers heeft betekend. Namens de gemeenteraad bedankt de voorzitter de heer Klunder voor zijn inzet voor de Meppeler samenleving.

  32. 11

    Besluit

    Onder dankzegging van ieders aanwezigheid en inbreng sluit de voorzitter de vergadering om 23.06 uur.