Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

3. RAADScie. ALGEMEEN

donderdag 14 september 2023

19:30 - 22:30
Locatie

Raadzaal

Voorzitter
X. Topma
Toelichting

U kunt de vergadering hier terugzien

Agenda documenten

Uitzending

Agendapunten

  1. 1
    Opening
  2. 2
    Vaststelling agenda
  3. 3

  4. 4

    Toelichting: Commissieleden kunnen tijdens dit agendapunt vragen stellen over de stand van zaken betreffende art. 32 vragen, memo's, moties en amendementen. Deze statusvragen zijn informatief van aard en daarmee niet bedoeld ter discussie. De leden worden verzocht 24 uur van tevoren deze vragen aan te melden voor een goede terugkoppeling.

  5. 5

    Toelichting: U kunt uw mening geven over een onderwerp in de raadscommissie. Bij de vergadering van de raadscommissie kunt u ook gebruik maken van het spreekrecht over onderwerpen die niet op de agenda staan. Als u gebruik wilt maken van het inspreekrecht dan dient u zich voorafgaand aan de vergadering aan te melden bij de raadsgriffie. U moet zich uiterlijk voor 12:00 uur op de dag van de vergadering melden. Dit kan via de e-mail griffie@meppel.nl of telefonisch via 14 0522.

  6. 6
    Bespreekstukken
  7. 6.1

    Als insprekers hebben zich gemeld:
    - De heer R. Stapel
    - De heer H. Wenke
    - De heer B. Boom (namens Industriële Commerciële Club-Parkmanagement Meppel (ICC-PMM))


    Het college van B&W heeft besloten de gemeenteraad van Meppel voor te stellen de structuurvisie 'Omgevingsprogramma Noord IV' met bijbehorend planMER en de reactienota zienswijzen vast te stellen. Het omgevingsprogramma Noord IV is een structuurvisie voor het gebied Noord IV waarop op 1 oktober 2020 door de gemeenteraad van Meppel de Wet voorkeursrecht gemeenten (Wvg) is gevestigd. Het omgevingsprogramma Noord IV zal als structuurvisie onder de huidige wet- en regelgeving worden vastgesteld. Om tot het omgevingsprogramma te komen zijn vier scenario’s uitgewerkt: het beekdallandschap, recreatielandschap, werklandschap en energielandschap. Deze varianten zijn in het planMER onderzocht. Op basis van de resultaten van onder meer dit onderzoek richt het omgevingsprogramma zich primair op het recreatielandschap en presenteert het een variant met bedrijventerrein als terugvaloptie. Er is gekozen voor een terugvaloptie aangezien de gesprekken met de initiatiefnemer van het beoogde themapark nog gaande zijn.

    Voorgesteld besluit

    1. De reactienota zienswijzen structuurvisie Omgevingsprogramma Noord IV & Milieueffectrapport Omgevingsprogramma Noord IV vast te stellen;
    2. De structuurvisie ‘Omgevingsprogramma Noord IV’ met planidentificatie NL.IMRO.0119.NoordIV-SVC1 met bijbehorend Milieueffectrapport Omgevingsprogramma Noord IV gewijzigd vast te stellen.

  8. 6.2

    Het plangebied bestaat uit een bebouwd perceel met de bestemming 'Maatschappelijk' en een aangrenzend onbebouwd perceel met de bestemming 'Wonen'. Het pand staat al geruime tijd leeg. Initiatiefnemer heeft een verzoek om herziening van het bestemmingsplan ingediend om realisatie van een woningbouwplan met 30 appartementen en 8 grondgebonden woningen mogelijk te maken. Het ontwerp bestemmingsplan heeft van 22 maart 2023 tot en met 2 mei 2023 ter inzage gelegen. Gedurende de zes weken is één zienswijze ingediend.


    Het college stelt de gemeenteraad voor om de reactienota zienswijze vast te stellen en het bestemmingsplan 'Meppel – Com. De Vos van Steenwijklaan 10' gewijzigd vast te stellen. De precieze wijzigingen zijn opgenomen en verantwoord in de reactienota zienswijze.

    Voorgesteld besluit

    1. De reactienota zienswijze bestemmingsplan 'Meppel - Com. De Vos van Steenwijklaan 10' vast te stellen;
    2. Het bestemmingsplan 'Meppel - Com. De Vos van Steenwijklaan 10' met planidentificatie NL.IMRO.0119.VosvanSteenwijk-BPC! gewijzigd vast te steleln;
    3. In afwijking van artikel 6.12 lid 1 Wet ruimtelijke ordening geen exploitatieplan vast te stellen omdat het kostenverhaal anderszins verzekerd is.
  9. 6.3

    Het oude integraal veiligheidsplan (IVP) is de afgelopen jaren gecontinueerd maar niet geactualiseerd. In de tussenliggende tijd is de samenwerking met de overige gemeenten in Zuidwest Drenthe gezocht om tot een gezamenlijk IVP te komen. De intentie is uitgesproken om in 2027 toe te werken naar een gezamenlijk IVP voor heel Zuidwest Drenthe.
    De noodzaak tot nieuw beleid heeft zich afgelopen jaren gevormd door veranderingen in de samenleving. Denk aan de polarisatie, het verhoogde aantal de demonstraties en de (gewelds)incidenten waar ook onze handhavers op straat mee geconfronteerd worden. Tel hierbij de maatschappelijke ontwikkelingen op: vluchtelingenstromen, corona en de inherente jeugdproblematiek en anti-overheidssentiment dat tot uiting komt in de samenleving, en zich uit in mensenhandel en in druk op de politiecapaciteit. Tot nieuwe vormen van criminaliteit, zoals cyber en online criminaliteit en radicalisering.

    Voorgesteld besluit

    Het Integraal Veiligheidsplan gemeente Meppel vast te stellen en de volgende prioritering samen met gemeente Westerveld en Midden Drenthe voor veiligheid te hanteren: 
    a) Verminderen verwevenheid van de onder- en bovenwereld; 
    b) Voorkomen jonge aanwas;
    c) Versterken digitale veiligheid; 
    d) Veilig buitengebied; 
    e) Effectieve verbinding zorg en veiligheid.

  10. 7
    Hamerstukken
  11. 7.1

    Het college stelt de gemeenteraad voor om een nieuwe verordening vast te stellen voor naamgeving en nummering. Hiermee geeft de raad het college een actueel uitvoeringskader. Het college stelt nadere regels vast ter invulling van de taak naamgeving en nummering.

    Voorgesteld besluit

    Het college stelt de gemeenteraad voor om een nieuwe verordening vast te stellen voor naamgeving en nummering. Hiermee geeft de raad het college een actueel uitvoeringskader. Het college stelt nadere regels vast ter invulling van de taak naamgeving en nummering.

  12. 7.2

    Op 6 juli 2022 heeft het algemeen bestuur van de VRD de begroting 2023 vastgesteld. Een wijziging van de begroting, die gevolgen heeft voor de gemeentelijke bijdrage, moet ter zienswijze worden voorgelegd aan de gemeenteraden. De huidige loon- en prijsontwikkeling maakt het noodzakelijk om voor 2023 een begrotingswijziging aan de gemeenteraden voor te leggen. Het is nu al duidelijk dat de financiële implicaties van bovengenoemde ontwikkelingen niet kunnen worden opgevangen binnen de vastgestelde begroting 2023. De omvang is dusdanig dat de VRD dit niet als negatief rekeningresultaat wil presenteren aan het einde van het jaar. 


    In december 2022 is een brief naar de gemeenten gestuurd rondom de verwachtingen ten aanzien van de begroting 2024. In deze brief is ook aandacht gevraagd voor de stijging van de lonen en prijzen in 2023. Er is toen aangekondigd dat een aanvullende begrotingswijziging 2023 zou volgen.

    Voorgesteld besluit

    1. Kennis te nemen van de brief van de VRD d.d. 23 juni 2023: Begrotingswijziging 2023 VRD;
    2. Geen zienswijze in te dienen op de begrotingswijzing 2023 VRD.

  13. 8
    Sluiting